Bruse's Funiculars.net
start
  articles - gallery - database - faq - links - info  
 english

Så funkar bergbanor

Linan är fäst under vagnen vid den gula kopplingen. Till vänster John Andersson, maskinist på Skansens Bergbana.
Linan är fäst under vagnen vid den gula kopplingen. Till vänster John Andersson, maskinist på Skansens Bergbana.

Bromsar
Säkerheten på bergbanor är mycket god, då de är utrustade med flera olika bromssystem, både mekaniska, elektriska och manuella, som alla arbetar oberoende av varandra.

Kontakter
Strax före respektive station, finns kontakter som känner av när vagnarna anländer. Det kan vara magnetkontakter, mekaniska kontakter eller fotoceller. När vagnen kommer in på rätt ställe i stationen, känner kontakterna av det och motorn saktar farten och bromsar in vagnarna mjukt och smidigt på rätt ställe.

Linbroms
Linorna som förbinder de två vagnarna med varandra är fäst undertill på varje vagn. Vid fästet sitter en bromsanordning som känner av att linan är spänd. Skulle linan av någon anledning bli för slak, så nödbromsas respektive vagn direkt. En spänd lina ger således släppta bromsar på vagnarna.

Slungvikter
Vid motorns drivaxel i maskinrummet sitter slungvikter som bromsar hela maskineriet om motorn av någon anledning skulle gå upp i överhastighet.

Dörrbromsar
På exempelvis Skansens Bergbana finns även kännande kanter på dörrarna, som känner av om någon kommer i kläm eller om någon dörr är öppen. Då bromsas hela banan in.
 

« föregående sida - innehåll - nästa sida »

© Text och foto: Bruse LF Persson
 

tram.se email Copyright © 1998-2025 Pantograph.se® - Bruse LF Persson. Alla rättigheter förbehållna. All rights reserved. Alle Rechte vorbehalten. Tous droits réservés.