Bruse's Funiculars.net
start
  articles - gallery - database - faq - links - extra - info  
 english

Så funkar bergbanor

Dubbelspår. Sikló i Budapest.
Dubbelspår. Sikló i Budapest.

Dubbelspår
En annan variant är två spår som ligger parallellt med varandra, där de två vagnarna går på varsitt spår hela vägen upp och ned. De är förbundna med varandra med linan via drivhjulet i banans topp och är därmed varandras motvikter, exakt på samma sätt som på ett "normalspår".

Enkelspår. Nacka Strands bergbana.
Enkelspår. Nacka Strands bergbana.

Enkelspår
En typ av spår är enkelspåret där endast en vagn går upp och ned och balanseras av motvikter istället för en andra vagn, på samma sätt som en konventionell hiss. Denna motvikt rullar på ett eget "spår", lite under vagnens spår, varvid vagn och motvikt möts mitt på banan.

Snedhiss?
Frågan är om denna typ kan kallas bergbana, det borde snarast betecknas som snedhiss. Det är en definitionsfråga, och svenska Liftbyggarna som byggt "snedhissarna" i Skärholmen respektive Nacka strand i Stockholm, definierar dessa två som bergbanor. De är byggda utomhus och har då en annan teknik än en snedhiss som går inomhus, som exempelvis de som finns vid stationerna i Stockholms tunnelbana.
 

« föregående sida - innehåll - nästa sida »

© Text och foto: Bruse LF Persson
 

tram.se email Copyright © 1998-2023 Pantograph.se® - Bruse LF Persson. Alla rättigheter förbehållna. All rights reserved. Alle Rechte vorbehalten. Tous droits réservés.