Så funkar bergbanor
 Motorn med drivhjulet i toppstationen. Skansens Bergbana.
|
Drivkraft - Elektricitet
Numera drivs nästan alla bergbanor av elektriska 3-fas motorer. Vanligtvis sitter denna i ett maskinrum i toppstationen, där även annan utrustning finns, såsom elektriska omformare, trumbroms och annan utrustning som hör till en anläggning av denna typ.
Ånga och muskler
Innan elektriciteten slog igenom vid förra sekelskiftet, drevs många bergbanor av ångmaskiner, men det kunde också förekomma att de drevs av olika djur som oxar och hästar. Mänsklig muskelkraft har också använts på en del bergbanor. På världens äldsta bergbana, Der Reiszug vid Salzburgs fästning, som fortfarande är i drift sedan 1504 (!), använde man fångar fram till 1800-talet.
Vatten
Vatten har även använts som drivkälla. På exempelvis Turmbergbahn i Karlsruhe, Tyskland, var vagnarna utrustade med stora vattentankar. Drivkraften bestod i att man fyllde vatten i den övre vagnens tank, och av tyngdkraften for den ned för banan. Samtidigt for den nedre vagnen, som var tom på vatten och därmed vägde mindre, upp för banan. När den vattenfyllda vagnen var nere, tappades barlasten ur. Sedan upprepades proceduren igen. Kan drivkraften bli billigare än så?
föregående sida - innehåll - nästa sida
© Text och foto: Bruse LF Persson
|