Bruse's Funiculars.net
start
  articles - gallery - database - faq - links - info  
 english

Så funkar bergbanor

Mötande vagnar på mötesspåret. Skansens Bergbana.
Mötande vagnar på mötesspåret. Skansens Bergbana.

Bergbanan
En bergbana övervinner problemet med branta stigningar på ett elegant sätt, då den kombinerar tekniken från vanliga hissar med tekniken från järnvägen. Hissen med sin hisskorg som dras upp och ned med hjälp av en lina, och järnvägen där en vagn går fram och tillbaka på räls.

Den motorlösa vagnen dras således uppför berget av en lina, vilket gör att bristen på friktion mellan hjul och räls inte längre spelar någon roll. Hjulen bidrar inte till den dragande kraften utan bara styr vagnen uppför berget på rälsen.

Motvikter
Men det riktigt smarta med en bergbana är att den använder två vagnar på samma gång, som är förbundna med varandra via linan som går genom ett stort hjul i toppstationen. På så sätt är de två vagnarna varandras motvikter. När den övre vagnen åker ned, åker samtidigt den nedre vagnen upp.

Det behövs fortfarande en motor som drar linan, men bara för att övervinna viktskillnaden mellan de två vagnarna, vilket är passagerarvikten, och för att övervinna friktionen i systemet. Motorn är fast installerad i toppstationen och överför kraften till drivhjulet vari linan löper.
 

« föregående sida - innehåll - nästa sida »

© Text och foto: Bruse LF Persson
 

tram.se email Copyright © 1998-2024 Pantograph.se® - Bruse LF Persson. Alla rättigheter förbehållna. All rights reserved. Alle Rechte vorbehalten. Tous droits réservés.